door Jan D. Swart
Leefbaar Rotterdam wil op donderdag 8 april in debat met de wethouders Van Gils en Kurvers, die Feyenoord City in hun portefeuille hebben. De aanvraag komt van raadslid Robert Simons, die in het vorige stadsbestuur (tot half 2018) bouwwethouder was. Hij wil ten eerste opheldering over het bericht dat de Raad van commissarissen van de BVO Feyenoord al in het najaar van 2019 een bod van 50 miljoen op de Kuip van vastgoedmiljonair Aat van Herk heeft afgeslagen.
Bovendien frappeert hem de tweet vol blijdschap van loco-burgemeester Bert Wijbenga (VVD), die de aanstaande afronding van de businesscase bejubelt. Dit nadat het volledige college van B&W is bijgepraat tijdens een briefing. De gemeenteraad - het hoogste orgaan van de stad - heeft vooralsnog het nakijken en is nergens over geïnformeerd.
Simons behoort tot de Rotterdamse raadsleden die ernstige twijfel hebben over de financiële haalbaarheid van het nieuwe stadion, vooral bezien in het licht van de belangen van de voetbaltak van Feyenoord. Hij is een van de weinige raadsleden die zich gebogen heeft over de cijfers van de bvo en liet zich ook van de kant van Feyenoord voorlichten. Hij erfde het dossier van zijn voorganger Gerben Vreugdenhil, die tot aan zijn vertrek uit de raad dezelfde terughoudendheid liet blijken.
Simons vindt dat de voetbaltak van Feyenoord ‘’de speelbal’’ is geworden van vastgoedboys, 23 met het stadsbestuur meestemmende coalitieraadsleden en bestuurders die geloven in de power point-wereld van Deloitte, terwijl de werkelijkheid alleen maar rode cijfers laat zien.
De gemeente Rotterdam is al jaren een grote klant van Deloitte.